Trilobietentocht in de Ardennen, 30 september en 1 oktober 2006
In dit artikel wordt verslag gedaan van een trilobietentocht in de Ardennen, met enkele forumleden, waarbij de locaties van Resteigne, Marche-en-Famenne, Vireux-Molhain, Vierves-sur-Viroin en Couvin werden aangedaan.
door Ton Agterbos
Zaterdag 30 september
Op Zaterdag ochtend was in Resteigne afgesproken, om 9.00 verzamelen in de groeve aldaar. Wij zijn niet van die vroege vogels dus arriveerden wij Vrijdagavond al op Camping La Pirot in Han sur Lesse, we hebben de boel wel in het donker op gezet na een behoorlijke drukke avondspits, wegwerkzaamheden en enkele ongevallen onderweg. Maar ja, je kiest ergens voor hè? Afijn, we hebben de enkele kilometers verder gelegen groeve op zaterdagochtend in 5 minuten gedaan waar anderen 4.5 uur eerder al waren vertrokken.
Iedereen is druk bezig met het zoeken van fossielen in de groeve van Resteigne. Foto: © Frederik Lerouge
D'n leader of d'n band, Frederik, heette ons welkom en stuurde ons na een kort maar krachtig intro van drie zinnen het Devonische "Walhalla" in. Boven nog enkele aanwijzingen en weg waren we, op de puinhellingen ons basiskamp ingericht en daar hebben we met overigens prachtig weer toch allemaal wel enige mooie vondsten gedaan, er zijn diverse trilobieten-onderdelen gevonden, Calycoscutellum-pygidia, soms wel meer dan een op een steen , maar ook cephalons van Phacopidina (Geesops en Pedinopariops) en zelfs een compleet opgerolde Geesops.
Herman vond een prachtige Calycoscutellum. Foto: © Frederik Lerouge
Zelf had ik enkele Cephalons van Phacopidina op een handstuk en een pygidium van Dechenella sp. Ook plenty brachiopoden in veel soorten, crinoiden"stengels" en koralen waaronder de Calceola sandalina en enkele solitaire rugosen waren op komen dagen.
Esther vond een mooie vuursalamander onder een steen in Resteigne. We hebben hem na de foto snel weer teruggezet. Foto: © Frederik Lerouge
Na 15.00 uur zijn we doorgereden naar wegwerkzaamheden bij Marche-en-Famenne, dit ging echter niet zonder slag of stoot, 12 auto`s in konvooi door een met verkeerslichten bezaaide stad (stadje) leiden is geen sinecure en we waren uiteindelijk dan ook het spoor bijster. Gelukkig bestaan gsm`s en dat zette ons weer in het goede spoor zodat we uiteindelijk bij een Chinees voor de deur uitkwamen die voor alle klanten de deur vriendelijk openhield maar uiteindelijk minder vrolijk keek toen bleek dat men alleen van de toiletten gebruik maakte.
De Frasniaanse ontsluiting die in de vers aangelegde bermen dagzoomde leverde ook voor iedereen mooie resultaten op, koralen, brachiopoden en gastropoden, grote blokken Hexagonaria-koralen en Spiriferen compleet in de matrix, en zelfs enkele trilobieten-pygidia werden deze middag geborgen. Vanavond wordt het een gezellige BBQ met een pietsie drinken en morgen weer "vroeg" op.........
Achterste rij, vlnr: Wim Pranger, Rene Vinck, Esther v/d Braak, Patrick De Saegher, Ingrid de Wit, Jeroen van den Wijngaard, Sven Van Uytfanghe, Koos Ouwens, Robert Mensink en Stijn Goolaerts.
Voorste rij, vlnr: Frederik Lerouge, Herman Zevenberg, Casper Pranger, voor Casper zit Herman van Ravenswaaij, Marleen De Laet, voor Marleen zit haar dochter Sara, Ellen Schepens en Dominic Schoutens. De deelnemers die pas na zaterdagmiddag kwamen staan helaas niet op de groepsfoto...Foto: © Frederik Lerouge
De BBQ was inderdaad erg gezellig tot er een hevige bui over ons meende te moeten losbarsten, met man en macht werd een zeil gespannen, waaronder tafels en stoelen, maar ook wij zelf, in de beschutte afspanning gebracht werden. Dit kon echter niet voorkomen dat velen onder ons behoorlijk nat werden en net als ik nog dagen lang verkouden rond liepen. Toch gezellig zo`n BBQ..... in het donker bijgelicht met hoofdlampjes en diverse soorten lantaarns, van batterij lichten tot petroleum lampen, erg "romantisch". De organisatie had dit goed voorzien.
Zondag 1 oktober
De zondag ochtend startte erg snel, voor velen veel te snel maar vooral vroeg, voor mij toch..... er was weer uitstekend voor ontbijt en voeding voor de rest van de dag gezorgd en er werd vooral rustig gestart. Alle tenten werden ingepakt en om 10.30 uur vertrok de karavaan, nu met twee leaders, dus gehalveerd, aan de tocht naar de befaamde "Mur des douaniers" in Vireux-Molhain, ondanks de ernstige waarschuwingen op de borden dat er zelfs niet geraapt mag worden op straffe van een boete van 45.000 euro (er stond niet eens "tot") en 3 jaar cel waren er toch weer enkelen die in eerste instantie dachten dat dit alleen voor anderen gold, uiteindelijk is er -op uitdrukkelijk verzoek van de organisatie- niets meegenomen maar je tart het lot dan wel en misschien zelfs dat van de hele groep. Prachtige trilobieten wonen op dat adres, de mensen die daar vroeger hebben kunnen zoeken zijn te benijden.
Uiteindelijk zijn we dan verder gereden naar de volgende site in Vierves-sur-Viroin waar we allemaal wel trilobietonderdelen tot zelfs hele beesten hebben gevonden, ook stromatoporen , brachiopoden, crinoiden onderdelen en cephalopoden waren regelmatig de buit van de zoekers die verwoed in de wand hakten zodat, als dat op deze manier enkele jaren doorgaat, de boven op de wand staande woning 3 meter lager zal komen te staan (nouja, zo erg was het nog niet). Kortom een leuke locatie waar Ilse haar eerste complete trilobiet kon oprapen.
Tenslotte reden we later in de middag weer door naar Frasnes, bij Couvin, waar we in de "Carrière du Lion" ons geluk nogmaals konden beproeven. Diverse trilobietonderdelen, meestal pygidia werden gevonden maar Jeroen had de hoofdprijs, met een tweetal complete exemplaren van de soort Bradocryphaeus supradevonicus. Ook in deze groeve, waar de elementen ons wat lastig vielen, was een complete fauna aanwezig, meest matig geconserveerd. De meesten keerden rond 18.00 uur weer naar huis (maar niet zonder eerst een Belgische friterie te bezoeken), enkele diehards waaronder ondergetekende bleven tot de duisternis ze inhaalde.
De groeve Carriere de Lion bij Frasnes en Couvin. Foto: © Frederik Lerouge
Prachtige trilobiet Bradocryphaeus supradevonicus gevonden door Jeroen. Foto: © Frederik Lerouge
We kunnen rustig stellen dat dit een gezellig en geslaagd weekend was waar iedereen heel wat heeft kunnen vinden. Het belangrijkste echter vind ik dat we de gezichten hebben leren kennen die achter soms vreemde forumnamen schuil gaan en op deze manier maak je kennis met mensen uit de buurt waar je weer waardevolle vrienden en hobbykompanen aan kunt hebben.
Met dank aan Ton Agterbos voor het maken van het verslag en dank aan Frederik Lerouge, Sven van Uytfanghe, Tomas Hekkers en Anthonie Hellemond voor de perfecte organisatie!
Feedback
Doneer
Wij zijn geheel afhankelijk van donaties. Daarom vragen wij onze gebruikers ons te helpen.