paleontica-logo

 

Preparatie: zee-egel uit de Algarve

In dit voorbeeld zie je een platte zee-egel uit de Algarve in Portugal vóór en na het prepareren.

door Herman Zevenberg

Deze zee-egel was erg fragiel en dreigde elkaar te vallen. Bij de berging van een fossiel in het veld haal je best niet meteen alle stukken uit elkaar. Beter is om ze bij elkaar te houden en eventueel ter plaatse te verstevigen met een reversibele lijm. Je kan dergelijke fragiele stukken ook inpakken in aluminiumfolie, wat alles samenhoudt. Voor het transport van zeer fragiele (brok)stukken kan je overwegen om een bakje te vullen met zand, en daarin de -al dan niet ingepakte- stukken onder te brengen. Eenmaal thuis zorg je voor een propere werkplek. De kans bestaat immers dat je kleine fragmenten van de schaal zal moeten terugvinden. Een loupe en pincet kunnen hierbij helpen.

Zee-egel voor de preparatie

Alle stukken zee-egel zijn voorzichtig uit elkaar gehaald en met een zacht kwastje ontdaan van alle loszittend gesteente, en daarna weer nauwkeurig aan elkaar gelijmd. Door in een gecontroleerde omgeving te werken kan je kleine stukken schaal bij elkaar zoeken en terugzetten. Eens de stukken weer solide aan elkaar zitten, kan de eigenlijke preparatie beginnen. 

Zee-egel na de preparatie

Na het drogen van de lijm zijn de kalkresten voorzichtig verwijderd met behulp van een kleine schroevendraaier en een tang. Voor het fijne werk kan je een prepareernaald gebruiken en onder de microscoop werken. Het prepareren van dit fossiel heeft ongeveer 25 uren gekost.

Feedback

Mist er iets op deze pagina? Of klopt er iets aan de tekst? Meld het ons.

Doneer

Wij zijn geheel afhankelijk van donaties. Daarom vragen wij onze gebruikers ons te helpen.

50.0%
Percentage van ons maanddoel gehaald deze maand

 Ik wil meer weten

Geo Kalender

Adv. GeoRockShop