Dinosaurs at the Movies!
Al sinds het ontstaan van de filmindustrie aan het einde van de 19de eeuw, zijn dinosauriërs en andere prehistorische beesten een onuitputtelijke bron van inspiratie. De reconstructies van deze dieren zijn misschien niet naar de standaard dat wij nu hebben, maar afgezet tegen de periode waarin een film gemaakt is, bieden ze een inkijk in de gedachtewereld van die periode. In deze serie wil ik een aantal van de belangrijkste films en documentaires met als onderwerp dinosauriërs en/of andere Prehistorische beesten behandelen.
Door: Richard Lausberg (Smaug)
Gertie the Dinosaur
Winsor McCay
8 februari 1914
Speelduur: ±12 minuten
Zie Youtube
Gertie the Dinosaur is een ‘stomme’ tekenfilm met tussenteksten uit 1914, gemaakt en geschoten door Winsor McCay. Vaak wordt beweerd dat dit de oudste tekenfilm in de wereld is. Er zijn echter een aantal oudere tekenfilms bekend van de zelfde regisseur. Gertie is ook niet de allereerste film waarin dinosauriërs voorkwamen. In het verloren werk "Prehistoric Man" van vlak voor 1900 werden ook grof geconstrueerde dinosauriërs getoond.
De tekenfilm zelf (dus buitenom het filmgedeelte waarin McCay een stuk speelt in het American Museum of Natural History) gaat over Gertie, een klassieke ‘brontosaurus’ die wat truckjes doet voor de camera. Naast Gertie komen er ook een zee-serpent, een ‘mammoet’ en een viervleugelig reptiel voorbij. Voor de tijd waarin de film uitkwam was het een zeer komisch verhaal.
Een still van Gertie uit de film 'Gertie the Dinosaur'.
Winsor McCay had voor Gertie al meer tekenfilms gemaakt, maar vanwege de kwaliteit van deze tekenfilms betwijfelden critici dat hij de film getekend had en dat het in werkelijkheid om overgetrokken afbeeldingen van een film ging. Om te bewijzen dat de tekeningen niet overgetrokken waren van een film, wilde McCay een prehistorisch dier (waarvan niemand een film kon hebben) gebruiken als hoofdpersoon. Het uiterlijk van Gertie kwam tot stand in overleg met leden van het American History Society, naar aanleiding van recent gevonden beenderen.
Technisch gezien was de film van Gertie the Dinosaur ook vernieuwend. Waar in de jaren daarvoor tekenfilms per eventuele scene chronologisch en plaatje voor plaatje werden uitgetekend, tekende McCay eerst een reeks verschillende afbeeldingen en vulde later de tussenliggende tekeningen in. Deze techniek wordt tegenwoordig de ‘McCay Split System’ genoemd. Het handige hieraan is dat bewegingen beter getimed kun worden en er daardoor ‘echter’ uit gaan zien.
De film was verder zo populair in de theaters dat er al na twee jaar een illegale kopie van de film werd vertoond in theaters. Gertie werd ook in andere media geëerd zoals strips en films. Zo berijd Buster Keaton een kleien versie van Gertie in de film ‘Three ages’ uit 1923.
Feedback
Doneer
Wij zijn geheel afhankelijk van donaties. Daarom vragen wij onze gebruikers ons te helpen.