paleontica-logo
Dit artikel moet gereviewd worden. Het kan daarom zijn dat de inhoud en/of de opmaak niet juist zijn.

 

Iconische fossielen uit de Benelux

Hoewel België en Nederland slechts een beperkte oppervlakte beslaan, kan binnen dit grondgebied een nagenoeg volledige doorsnede van de geologische periodes gevonden worden. Ons paleontologisch erfgoed is dan ook aanzienlijk. Binnen de Benelux zijn door de eeuwen heen verschillende markante vondsten gedaan, waarvan we er hier slechts enkele -bekende én minder bekende- aanhalen.  

De Iguanodons van Bernissart

Het genus Iguanodon is één van de eerste beschreven genera van dinosauria. De originele beschrijving, door Mantell in 1825, is gebaseerd op vondsten van leguaan-achtige tanden in Engeland. Echter, een vondst in de mijn van het Belgische Bernissart in 1878 tartte alle verbeelding: een dertigtal vrijwel complete skeletten, de meeste in verband, met geassocieerde fauna, boden een schat aan informatie over dit genus. 

 

Het monteren van één van de skeletten. 

Vandaag zijn de meeste van deze skeletten te bezichtigen in het KBIN in Brussel. Ook in Bernissart is een museum gewijd aan deze dieren. Beide zijn een bezoek meer dan waard.

Reptielen uit de Krijtzee

De krijtformaties uit Maastricht en omstreken bevatten een rijke mariene fauna, met talloze soorten invertebraten en vertebraten, waaronder ook reusachtige reptielen. Niet enkel vondsten van mosasauriërs, maar ook van reusachtige schildpadden spreken tot de verbeelding. Doordat de krijtpakketten al eeuwenlang ontgonnen worden als bouwsteen en voor recenter voor de cementindustrie, zijn deze fossielen al lang gekend. De mosasaurusvondsten uit de 18de eeuw vormen de eerste die als dusdanig herkend zijn, en de naam Mosasaurus vindt letterlijk z'n oorsprong in de Maas ('Mosa'), verwijzend naar de ligging van de Sint-Pietersberg aan de Maas, waar deze ontdekkingen gedaan zijn.

Impressie van de ontdekking van het holotype van Mosasaurus hoffmannii (Levillaire, 1799)

Tot op de dag van vandaag worden met vaste regelmaat resten van Mosasauriërs en andere reptielen ontdekt in de verschillende steengroeves in het gebied. Een recente vondst (2012) was 'Carlo', zo genoemd naar zijn ontdekker, de groevearbeider Carlo Brauer. 

 'Carlo', een recente mosasaurusvondst uit het maastrichtse krijt.

Meer markante vondsten van eigen bodem zullen worden toegevoegd.

Feedback

Mist er iets op deze pagina? Of klopt er iets aan de tekst? Meld het ons.

Doneer

Wij zijn geheel afhankelijk van donaties. Daarom vragen wij onze gebruikers ons te helpen.

0.0%
Percentage van ons maanddoel gehaald deze maand

 Ik wil meer weten

Geo Kalender

Adv. GeoRockShop