paleontica-logo
Dit artikel moet gereviewd worden. Het kan daarom zijn dat de inhoud en/of de opmaak niet juist zijn.

 

Stratigrafie

Stratigrafie is de wetenschap binnen de geologie die de opeenvolging van lagen gesteente onderzoekt. Door de stratigrafie van een gebied te onderzoeken kan de opeenvolging van de lagen worden bepaald en een milieureconstructie worden gemaakt aan de hand van het type gesteenten, sedimentaire structuren en eventuele sporen en fossielen.

In de stratigrafie wordt veel gebruik gemaakt van relatieve datering. Zonder verstoring van de lagen ligt de jongere laag bovenop de oudere laag. Er wordt vanuit gegaan dat de lagen zich min of meer horizontaal over een bepaald gebied uitstrekken. Door middel van correlatie kunnen lagen van meerdere ontsluitingen aan elkaar gekoppeld worden zodat een beeld ontstaat van de stratigrafie van een groter gebied. Hierbij kan gebruik gemaakt worden van de kenmerken van de lagen, maar ook bijvoorbeeld van het voorkomen van gidsfossielen (biostratigrafie).

Met geochronologie kan een geologische tijdschaal worden gemaakt aan de hand van absolute dateringen. Met radiometrische dateringen is het mogelijk om de absolute ouderdom van bepaalde gesteenten relatief nauwkeurig te bepalen.

Stratigrafische tijdschaal

In de stratigrafie worden verschillende lithostratigrafische eenheden gebruikt zoals bed, member en formatie.

Feedback

Mist er iets op deze pagina? Of klopt er iets aan de tekst? Meld het ons.

Doneer

Wij zijn geheel afhankelijk van donaties. Daarom vragen wij onze gebruikers ons te helpen.

0.0%
Percentage van ons maanddoel gehaald deze maand

 Ik wil meer weten

Geo Kalender

Adv. GeoRockShop