Op het vaste land van Denemarken naast het stadje Gram ligt een oude kleigroeve. Hier zijn kleilagen tussen de 15 en 6 miljoen jaar oud en stammen uit het Neogeen tijdperk. Dit is een internationale typelokaliteit. De klei en siltlagen bevatten veel glauconiet (mineraal).
In de groeve zijn uitzonderlijk veel faciliteiten, zoals de mogelijkheid om je schoenen te wassen en fossielen schoon te maken, en ze hebben zelfs een kamer vol met microscopen! Je kan ook gratis scheppen en priemen lenen, en ook mag je gewoon filmdoosjes pakken om je vondsten in te doen. Er hangen binnen ook overal foto's van de fossielen die je er kunt vinden en er liggen ook echte exemplaren in vitrines, dat maakt het dus ook heel makkelijk om je vondsten te determineren. Er is ook een winkeltje, het enige minpunt is dat het 50 Deense kronen kost om naar de groeve te komen (samen met het museum). Voor meer info kun je de site http://www.grammus.dk bezoeken (in het Deens). In 2005 is er een vernieuwd museum geopend en die is gelegen direct naast de groeve. Hier is onder andere een walvisskelet te zien.
Af en toe wordt dat eens in de zoveel tijd (er staat geen vaste periode voor) een kleine meter van de bovenlaag in de put wordt afgeschraapt, speciaal voor fossielenzoekers. Op zo’n moment is de kans op bijzondere vondsten het grootst. Wil je op dat juiste moment komen, dan moet je de site in de gaten houden of direct contact opnemen met het museum.
De groeve zelf is ongevaarlijk voor kinderen en aardig groot. Je moet echt graven om iets te vinden, op het oppervlak ligt niets. De groeve is net een braadpan dus je moet niet zoals ik op een hele hete zomer dag er naar toe gaan, maar het moet wel mooi weer geweest zijn want anders is de klei nat en plakkerig. In dat geval is het verstandig laarzen mee te nemen.
Met dank aan Olof Moleman zijn bijdrage aan deze beschrijving.