paleontica-logo

 

Mors

Naam: Mors, Denemarken
Status: Open
Kwetsbaarheid: Niet kwetsbaar

Het eilandje Mors in de Limfjorden bestaat uit afzettingen van diatomeeën en vulkanische as uit het Eoceen (onderdeel van het Paleogeen tijdperk). Deze as is periodiek afgezet in water. Hierdoor bevatten de aslagen soms fossielen van waterdieren die plotseling begraven raakten. Fossielen uit de Moler zijn vrij zeldzaam!

De as is afkomstig van een vulkaan die toen actief was in het Kattegat. Tijdens verschillende ijstijden zijn de lagen in de verdrukking gekomen door de kracht van het landijs. Daarom zijn de lagen geplooid.

Er is een fossielenmuseum (molermuseet) op Mors (Tegenover de Skarrehage groeve) waar veel fossielen kunnen worden bekeken. Dit is vlakbij de Eggesundbrug op noord Mors. Ook kun je laten kijken naar de fossielen die je zelf hebt gevonden. Het adres van het museum is Skarrehagevej 8, Hesselbjerg. Zie ook de Website van het museum.

Met dank aan Taco Geertsema voor zijn bijdrage aan deze beschrijving.

Vondsten

Op Mors kan men fossielen vinden van vissen en andere waterdieren uit het Eoceen (onderdeel van het Paleogeen tijdperk). Ook komen er plantenresten in voor. Soms worden er ook insecten gevonden.

Op de diverse stenenstranden kunnen ook zee-egels uit het Krijt tijdperk worden gevonden. Deze zijn van vuursteen.

Er staan 9 foto's van fossielen van deze vindplaats in het Fossielen Fossielendatabase.
Zie hier de soortenlijst van Mors.

Route

Mors ligt in de Limfjorden in het noorden van Jutland, Denemarken. Er zijn diverse kliffen en groeves, onder andere de klif Hanklit, waar men gemakkelijk bij de vulkanische aslagen kan komen.

  • Hanklit
    De Hanklit is de meest imponerende klif in het Limfjorden gebied en is 61 meter hoog. Op het strand kunnen ook diverse zwerfstenen uit andere tijdperken zoals het Krijt worden gevonden.
  • Groeve Ejerslev Deze groeve is al 100 jaar oud en nog steeds in gebruik. Na werktijd is het geen probleem om hier fossielen te zoeken. Er kunnen hier ook calciet kristallen worden gevonden.
  • Groeve Skarrehage Deze groeve ligt aan de noordkant van Mors. Tegenover de groeve ligt een museum. Daar kun je alle fossielen bekijken die in de Moler gevonden kunnen worden. Ook kun je er geologenhamers huren. In de groeve kun je zelf een poging doen om bijvoorbeeld een fossiele vis te vinden. Aan de nabijgelegen kust vindt je de Feggeklit.
  • Skærbæk Klint Vanuit Nykøbing de 581 in noordelijke richting. Ter hoogte van Sejerslev linksaf richting Skanderup. Doorrijden tot de kust. Te voet over het strand in zuidelijke richting naar de klif. Kustklif bestaat uit Eocene Moler, glaciale afzettingen en schollen Oligocene glimmerklei. Gastropoden, Visresten, haaientanden en kalkconcreties met fossielen (gastropoden, krabben mogelijk) kunnen gevonden worden.
  • Silstrup Hoved Niet op Mors, maar vanwege de overeenkomstige Moler afzettingen toch hier beschreven. Zie voor de locatie linksboven op detailkaart 1. Vanuit Vilsund Vest de 26 richting Thisted. Na ongeveer 5 km rechtsaf richting de Limfjord. Parkeren bij de kust. Te voet over het strand in noordelijke richting naar de klif. Kustklif bestaat uit Eocene Moler en Oligocene klei en zandlagen. Er kunnen visresten, gastropoden en haaientanden gevonden worden.

Literatuur over deze locatie

  • Kahlke, J., Neumann, C., Taake, S., 2009: Haufige und nicht-alltagliche irregulare Seeigel vom Limfjord
    Der Geschiebesammler 42-3
    toegevoegd door: Bram

  • Pedersen, S.S., Pedersen, G. K., Noe, P., 1994: Mo-clay on Mors
    Nykøbing Mors : Morsø Lokalhistoriske Forlag, 1994. 48 s.
    toegevoegd door: Bram

  • Madsen, L., 1993: Strandsteine aus Danemark/Danish beach pebbles
    Brenderup, Geografforlaget, 32 p.
    toegevoegd door: Bram

Literatuur toevoegen

Foto's van deze locatie

In de buurt

Fossielenlocatie: Hanstholm
Fossielenlocatie: Bulbjerg
Fossielenlocatie: Ertebølle
Fossielenlocatie: Fur
Fossielenlocatie: Harre
Fossielenlocatie: Løgstør
Fossielenlocatie: Mogenstrup
Fossielenlocatie: Hanstholm

Feedback

Mist er iets op deze pagina? Of klopt er iets aan de tekst? Meld het ons.

Doneer

Wij zijn geheel afhankelijk van donaties. Daarom vragen wij onze gebruikers ons te helpen.

0.0%
Percentage van ons maanddoel gehaald deze maand

 Ik wil meer weten

Geo Kalender

Adv. GeoRockShop