paleontica-logo

 

De Slufter

Naam: De Slufter, Nederland
Status: Open
Kwetsbaarheid: Niet kwetsbaar

De Slufter is een natuurgebied op Texel waar min of meer vrij in gewandeld mag worden. (De duinen, met begroeiing, mogen niet beklommen worden, maar dit is ook niet nodig bij het zoeken van fossielen). De Slufter is een gebied wat grotendeels is omsloten door duinen, maar toch in verbinding staat met de Noordzee. Daardoor is het gebied aan getijde onderhevig. Er ontstaat een levendig duinengebied met begroeide en onbegroeide delen, droge en natte, kalkrijke en kalkarme, humusrijke en humusarme grond. Deze overgangen leveren vooral heel typische flora op. Om voldoende bescherming te houden tegen de zee, ondanks dit 'gat' in onze waterwering ligt er een lage zanddijk (uit begin 1600) rond De Slufter.

Er kunnen schelpen uit het Pleistoceen gevonden worden, en sporadisch treft men er vuursteen zee-egels aan uit het boven-krijt. Ook kunnen er stukjes barnsteen gevonden worden. Onderstaande link bevat nieuws over een bijzondere zee-egel gevonden bij de slufter: LINK  

Met dank aan Hidde Bakker

Vondsten

Veelal Pleistoceen (schelpmateriaal) en er worden met enige regelmaat zee-egels en zee-egel afdrukken gevonden (vermoedelijk uit het bovenkrijt).

Er staan 2 foto's van fossielen van deze vindplaats in het Fossielen Fossielendatabase.
Zie hier de soortenlijst van De Slufter.

Route

Vanaf de TESO (de veerboot die u van Den Helder naar Texel brengt) gezien rijdt u richting De Cocksdorp. Vanaf het moment dat u op de Postweg rijdt neemt u de 2e afslag links. Dit is de Slufterweg. Dit kunt u volgen tot u een dijk ziet. Als u recht af gaat ziet u een café (Café de Slufter). Daar is vaak wel parkeergelegenheid. Tegenover het café bevind zich en trap die de dijk op gaat. Zodra u over de dijk bent bevind u zich in De Slufter.

Literatuur over deze locatie

Literatuur toevoegen

Foto's van deze locatie

In de buurt

Fossielenlocatie: Schelpenpaden
Museum: Ecomare

Feedback

Mist er iets op deze pagina? Of klopt er iets aan de tekst? Meld het ons.

Doneer

Wij zijn geheel afhankelijk van donaties. Daarom vragen wij onze gebruikers ons te helpen.

12.0%
Percentage van ons maanddoel gehaald deze maand

 Ik wil meer weten

Geo Kalender

Adv. GeoRockShop