paleontica-logo

 

Obourg steengroeves

Naam: Obourg, België
Status: Open
Kwetsbaarheid: Niet kwetsbaar

In het Mons-bekken zijn een aantal kalksteengroeves waarin in het verleden schrijfkrijt-afzettingen uit het Campaniaan werden ontgonnen ten behoeve van de cementindustrie. Ten noordoosten van Bergen, bij het plaatsje Obourg, waren vier van derglijke groeves.

Van west naar oost gaat het om: 

  • Carrière Obourg 4 (Carriére de Wartons). Deze groeve werd oorspronkelijk geëxploiteerd door SA CBR, en vervolgens de SA Holcim. De concessie van deze groeve is afgelopen en de groeve staat volledig onderwater. Het is een natuurgebied waar niet meer gezocht kan worden.
  • Carrière 1 CBR. Deze groeve werd geëxploiteerd door SA Cimenterie CBR. De ontginning is gestopt in 1980, en de groeve staat volledig onder water. Er kan niet meer gezocht worden.
  • Carrière Obourg (SA Holcim). Deze groeve is ook sinds 1980 verlaten, en staat ook onder water. Hier kan niet meer gezocht worden.
  • Carrière Obourg 3 (Carrière Denuit). Dit is de enige groeve bij Obourg die nog actief is. De groeve wordt geëxploiteerd door SA Holcim. Extractie gebeurd onder water, door een emmergraafmachine, waarna het krijt via een transportband wordt vervoerd naar de cementfabriek. Vanwege deze ontginningsmethode zijn de vondstmogelijkheden beperkt. 

In alle vier deze groeves werd de Formatie van Trivières ("Craie de Trivières") en het onderste deel van de Formatie van Obourg ("Craie de Obourg") ontgonnen, allebei onder Campaniaan in ouderdom. 

Vondsten

Er staan 0 foto's van fossielen van deze vindplaats in het Fossielen Fossielendatabase.
Zie hier de soortenlijst van Obourg steengroeves.

Route

De groeves liggen ten oosten en westen van het dorp Obourg, aan de noordelijke rand van het Canal du Centre, en ten zuiden van het gehucht "Les Bruyères", tussen het Canal du Centre en de E42. De ingang van de nog actieve Carrière Obourg 3 ligt aan de Route Industrielle (N552).

Literatuur over deze locatie

    Er is nog geen literatuur voor deze locatie toegevoegd.
Literatuur toevoegen

Foto's van deze locatie

In de buurt

Fossielenlocatie: Wassigny
Fossielenlocatie: Harmignies

Fossielenlocatie: Fauquez


Fossielenlocatie: Couvin

Fossielenlocatie: Beauchateau
Fossielenlocatie: Boussu-en-Fagne
Fossielenlocatie: Meldert


Fossielenlocatie: SoigniesMuseum: KBIN
Museum: Musee du Marbre

Feedback

Mist er iets op deze pagina? Of klopt er iets aan de tekst? Meld het ons.

Doneer

Wij zijn geheel afhankelijk van donaties. Daarom vragen wij onze gebruikers ons te helpen.

0.0%
Percentage van ons maanddoel gehaald deze maand

 Ik wil meer weten

Geo Kalender

Adv. GeoRockShop