paleontica-logo

 

Beutenaken

Naam: Beutenaken, Nederland
Status: Open
Kwetsbaarheid: Gemiddeld kwetsbaar

In het gehele "Grote Bos" tussen Beutenaken en Slenaken, zijn belemnieten te vinden uit de Gulpen formatie (onderdeel van het Krijt tijdperk). Het betreft hier een ontsluiting van het befaamde belemnietenkerkhof in de Gulpense kalk, dat hier in het grensgebied van Nederland en België op diverse plaatsen dagzoomt. Wanneer je goed kijkt tussen de kiezels van de diverse paden kun je (fragmenten van) belemnieten, met name Belemnitella Mucronata (Schlotheim) vinden.

De concentratie van belemnieten op bepaalde plekken komt omdat door oplossing de kalk is verdwenen. De hardere belemnieten zijn daardoor geconcentreerd achtergebleven.

Op de hier beschreven plek is de frequentie uitermate hoog. Met een beetje werken kom je al gauw aan 1 kg/uur. Nadeel is dat het veelal fragmenten betreft en dat de kwaliteit varieert van redelijk/goed tot ronduit slecht (zie foto). Dit laatste komt waarschijnlijk door verwering onder invloed van de licht zure löss. Maar voor een beginnend verzamelaar en kinderen is het een leuke plek om te zoeken.

Een holle weg is een zeldzaam en waardevol biotoop. Het is nadrukkelijk NIET de bedoeling om daarin grote en diepe gaten gaan graven evenmin als het graven in de wanden! Vooral dit laatste leidt tot onherstelbare schade met name door het versnellen van erosieprocessen. Goed speurwerk en “oppervlakkig gewroet” moet meer dan genoeg opleveren. En natuurlijke erosie zorgt er voor dat er weer wat nieuws te vinden is als je later weer eens teruggaat.

Met dank aan Paul Dols voor het leveren van deze beschrijving.

Vondsten

Belemnieten, met name Belemnitella mucronata (Schlotheim).

Er staan 0 foto's van fossielen van deze vindplaats in het Fossielen Fossielendatabase.
Zie hier de soortenlijst van Beutenaken.

Route

Volg de A2 (NL) / E25 (BE) richting Maastricht, en neem de afslag naar de N278, richting Gulpen, Aken. Volg deze weg die achtereenvolgens door Berg en Terblijt en Margraten gaat. Vlak voor Gulpen daalt de weg sterk. Wanneer je bijna beneden bent ga je rechtsaf naar Euverem, Slenaken. (Let op: dit is nog vóór de stoplichten onderaan de berg in Gulpen !). Volg deze weg (Slenaker Weg), die achtereenvolgens door Euverem, Billinghuizen, Waterop en Beutenaken slingert. Volg de weg door Beutenaken en parkeer, bij het verlaten van de bebouwde kom, bij het laatste huis aan de linkerhand in de parkeervakken aan de rechterkant van de weg. Ga rechts om het huis heen en steek het riviertje de Gulp, die daar net een Z-bocht maakt, over.

Volg het pad, dat in eerste instantie links en rechts omzoomd is door weilanden en langzaam stijgt. Weldra verandert het pad in een zgn. holle weg en stijgt sterk. Hier kun je al (fragmenten van) belemnieten tussen de stenen van het pad aantreffen. Het betreft hier waarschijnlijk exemplaren die bij hevige regenval door de holle weg naar beneden spoelen. Voor het beste resultaat loopt je even door tot de plek waar het pad, na de steile klim, even afvlakt. Net op de knik, nog voordat het pad kortstondig licht daalt en naar links afbuigt wemelt het van de belemnieten in de ondergrond.

Het loont de moeite om de aangedrukte toplaag van kiezels weg te halen (neem hiervoor een spits voorwerp (priem, schroevendraaier) mee) en het onderliggende klei-kalkmengsel om te woelen (tuinschepje?), je zult verbaasd staan hoeveel er hier in de ondergrond te vinden is.

Nog beter is het om na de top door het dalletje te gaan en dan de weg rechts omhoog aan te houden. Na honderd meter wordt dit weer een holle weg en bestaat de weg uit een vette grijsgroene klei. Hier liggen ze bij tientallen, ze worden hier schoongespoeld door het water. De belemnieten zijn hier ook beter van kwaliteit.

Waarschuwing: het beschreven pad wordt druk gebruikt door wandelaars, mountainbikers en anderen (ik heb er al een paard en wagen naar boven zien gaan!) dus: alle kuilen weer dichtmaken en grond aanstampen!!!

Literatuur over deze locatie

    Er is nog geen literatuur voor deze locatie toegevoegd.
Literatuur toevoegen

Foto's van deze locatie

In de buurt

Fossielenlocatie: ENCI

Fossielenlocatie: Genk
Fossielenlocatie: Eisden

Feedback

Mist er iets op deze pagina? Of klopt er iets aan de tekst? Meld het ons.

Doneer

Wij zijn geheel afhankelijk van donaties. Daarom vragen wij onze gebruikers ons te helpen.

20.0%
Percentage van ons maanddoel gehaald deze maand

 Ik wil meer weten

Geo Kalender

Adv. GeoRockShop