paleontica-logo

 

Cap Blanc Nez

Naam: Cap Blanc Nez, Frankrijk
Status: Open
Kwetsbaarheid: Niet kwetsbaar

Aan de kust zijn soms rijke fossielenlagen ontsloten. De kleilagen die bij eb bereikbaar zijn stammen uit het Albien (onderdeel van het Krijt tijdperk). Voor een beschrijving van de Albien-lagen van Cap Blanc Nez, en de daarin voorkomende ammonieten, zie het artikel van Philippe Baert op onze site: /information/article.php?id=609&/Albiaan%20ammonieten%20van%20Cap%20Blanc%20Nez

De bovenliggende krijtrotsen stammen uit het Cenomaan en Turoon (boven Krijt tijdperk). Zie ook de beschrijving van de nabijgelegen Cap Gris Nez.

Let op! Er zijn de laatste jaren op verschillende plekken hakverboden uitgevaardigd! Zoeken naar los materiaal is wel toegestaan. Let ook op de getijden. Met vloed kun je ingesloten raken.

Vondsten

Zie voor beschrijving ook hierboven. De fossielen in de kleilagen zijn vaak gepyritiseerd en vragen een speciale behandeling zodat ze in de loop der jaren niet uit elkaar vallen. Zie hiervoor de Informatie pagina's.

Er staan 98 foto's van fossielen van deze vindplaats in het Fossielen Fossielendatabase.
Zie hier de soortenlijst van Cap Blanc Nez.

Route

Het gebied wordt ook wel de Boulonnais genoemd en ligt aan de kust ten zuiden van Calais aan de noord Franse kust. Er zitten fossielen in de witte kalksteen, maar ook in de kleilagen (Albien) op de strandvlakte die bereikbaar zijn bij eb. Op verschillende locaties aan de kust zijn fossielen te vinden:

 • Escalles / Cap Blanc Nez Blac Nez betekend "witte neus", dit vanwege de witte krijtrotsen. Op de akkers rondom Cap Blanc Nez bij Escalles zijn sponzen en zee-egels te vinden. Op het strand (naar rechts het strand op bij Escalles) zijn op het strand ook deze fossielen en ammonieten te vinden. Cap Blanc Nez is ook vanuit Sangatte te bereiken over het strand. Kom niet te dicht bij de klif!
 • Wissant / Strouanne Op de strandvlakte (naar rechts het strand op lopen) zijn soms fossielrijke kleilagen uit het Albien (onderdeel van het Krijt tijdperk) ontsloten. Dit kan per jaar en per seizoen wisselen. Soms is er helemaal niets ontsloten, en is alles bedekt met zand. In de kleilagen op de strandvlakte zijn brachiopoden, belemnieten, gastropoden, bivalven en meestal gepyritiseerde ammonieten (o.a. Anahoplites, Hamites en Hoplites) te vinden. Haaientanden en visresten zijn zeldzaam.

Literatuur over deze locatie

 • Smith, A.B., Batten, D.J., 2002: Fossils of the Chalk, 2nd edition
  Wiley–Blackwell, 384 p. ISBN0901702781
  toegevoegd door: webmaster

 • Taverne, N., 1996: Wissant-ammonieten: het geslacht Euhoplites
  Gea, 29 (1), p. 40-48.
  toegevoegd door: Xenina

Literatuur toevoegen

Foto's van deze locatie

In de buurt

Fossielenlocatie: Cap Gris Nez

Feedback

Mist er iets op deze pagina? Of klopt er iets aan de tekst? Meld het ons.

Doneer

Wij zijn geheel afhankelijk van donaties. Daarom vragen wij onze gebruikers ons te helpen.

0.0%
Percentage van ons maanddoel gehaald deze maand

 Ik wil meer weten

Geo Kalender

Adv. GeoRockShop