paleontica-logo

 

Kleigroeves NW Vlaanderen

Naam: Kleigroeves NW Vlaanderen, België
Status: Open
Kwetsbaarheid: Gemiddeld kwetsbaar

De klei van Boom (Boom Formatie) komt voor in de ondergrond van Noord België. Op verschillende plaatsen in het Waasland en ten zuiden van Antwerpen zijn er in het verleden ontsluitingen geweest. Er zijn diverse soorten fossielen gevonden (Leriche, 1910).

Op veel van deze plaatsen is men gestopt met het ontginnen van klei, waardoor de vondstmogelijkheden zeer beperkt zijn. Andere groeves zijn gesloten of niet meer toegankelijk (o.a. door vandalisme). De afgelopen jaren (2021-23) zijn echter door de WTKG ( excursies naar Kruibeke georganiseerd. 

De formatie van Boom bestaat grotendeels uit klei, en stamt uit het boven Rupelien (onderdeel van het onder Oligoceen, Paleogeen tijdperk). Binnen de formatie zijn een aantal fossielrijke lagen aanwezig.

De formatie is genoemd naar het Belgische dorp Boom ten zuiden van Antwerpen. De formatie is ook aanwezig in de ondergrond van Rumst, Reet, Terhaegen. Ook bij Steendorp, Kruibeke, Tielrode, Sint-Niklaas en Temse in het Waasland.

Het pakket bovenop de klei verschilt sterk van groeve tot groeve. In bv. Kruibeke en Rumst liggen op de klei Onder Miocene zanden, mogelijk zanden van Edegem, en daarop Midden Mioceen en Plioceen. In Sint-Niklaas ligt er bovenop de klei een Pleistoceen basisgrind met herwerkte fossielen van het Oligoceen tot Pleistoceen.

Met dank aan Pieter De Schutter voor het leveren van deze beschrijving.

Vondsten

In de klei (Oligoceen) kan je gastropoden, bivalven en visresten waaronder haaien- en roggentanden vinden. Er zijn verschillende septaria banken aanwezig. Ook pyriet komt zeer veel voor. Haaientanden komen zeer verspreid in het profiel voor.

In de onder Miocene zanden vooral bivalven en kleine haaientanden , in combinatie met een uit de Formatie van Boom geremanieerde fauna.

In de Midden Miocene en Pliocene zanden vooral grote soorten haaien (Cosmopolitodus hastalis, Megaselachus megalodon, etc.) en resten van mariene zoogdieren (bulla's, wervels, ribfragmenten, etc.).

Er staan 21 foto's van fossielen van deze vindplaats in het Fossielen Fossielendatabase.
Zie hier de soortenlijst van Kleigroeves NW Vlaanderen.

Route

n.v.t.

Literatuur over deze locatie

  • Van Bakel, B.W.M., Artal, P., Fraaije, R.H.B., Jagt, J.W.M., 2009: A new early Oligocene crab (Decapoda, Brachyura, Dromiacea) from northwest Belgium, with comments its paleobiology
    Geologica Belgica 12 (1-2): p. 45-57
    toegevoegd door: FossilDude

  • Bor, T.J., 1990: A new species of Molibid ray (Elasmobranchii, Molubidae) from the Oligocene of Belgium
    Contr. Tert. Quatern. Geol. 27 (2-3), 93-97
    toegevoegd door: FossilDude

  • De Ceuster, J., 1976: Stratigraphische interpretatie van jong-Cenozoische afzettingen bij Rumst en beschrijving van de in een Post-Mioceen basisgrind aangetroffen visfauna. I. Inleiding en stratigrafische gegevens. 1. Inleiding en stratigrafische gegevens
    Meded. Werkgr. Tert. Kwart. Geol., 13(2): 59-70
    toegevoegd door: Hieronymus

Literatuur toevoegen

Foto's van deze locatie

In de buurt


Fossielenlocatie: Banjaard
Fossielenlocatie: Nederokkerzeel
Fossielenlocatie: Kaloot
Fossielenlocatie: Steendorp

Fossielenlocatie: Meldert
Geologische locatie: Hoogerheide
Geologische locatie: Nieuw Namen
Museum: KBIN
Museum: ACAM museum

Feedback

Mist er iets op deze pagina? Of klopt er iets aan de tekst? Meld het ons.

Doneer

Wij zijn geheel afhankelijk van donaties. Daarom vragen wij onze gebruikers ons te helpen.

20.0%
Percentage van ons maanddoel gehaald deze maand

 Ik wil meer weten

Geo Kalender

Adv. GeoRockShop