De klei van Boom (Boom Formatie) komt voor in de ondergrond van Noord België. Op verschillende plaatsen in het Waasland en ten zuiden van Antwerpen zijn er in het verleden ontsluitingen geweest. Er zijn diverse soorten fossielen gevonden (Leriche, 1910).
Op veel van deze plaatsen is men gestopt met het ontginnen van klei, waardoor de vondstmogelijkheden zeer beperkt zijn. Andere groeves zijn gesloten of niet meer toegankelijk (o.a. door vandalisme). De afgelopen jaren (2021-23) zijn echter door de WTKG ( excursies naar Kruibeke georganiseerd.
De formatie van Boom bestaat grotendeels uit klei, en stamt uit het boven Rupelien (onderdeel van het onder Oligoceen, Paleogeen tijdperk). Binnen de formatie zijn een aantal fossielrijke lagen aanwezig.
De formatie is genoemd naar het Belgische dorp Boom ten zuiden van Antwerpen. De formatie is ook aanwezig in de ondergrond van Rumst, Reet, Terhaegen. Ook bij Steendorp, Kruibeke, Tielrode, Sint-Niklaas en Temse in het Waasland.
Het pakket bovenop de klei verschilt sterk van groeve tot groeve. In bv. Kruibeke en Rumst liggen op de klei Onder Miocene zanden, mogelijk zanden van Edegem, en daarop Midden Mioceen en Plioceen. In Sint-Niklaas ligt er bovenop de klei een Pleistoceen basisgrind met herwerkte fossielen van het Oligoceen tot Pleistoceen.
Met dank aan Pieter De Schutter voor het leveren van deze beschrijving.